Monday, January 12, 2009

YA ALLAH....tolong selamatkn kawan ku ini...

Around kul 11pg aku dpt call dri member aku,napi..dier ckp Yusman masuk wad..katenyer kritikal..terkejut sgt aku.. pas dier call aku..trus aku call kak tie(akak yusman)..tanyer cmne condition yusman.. dier ckp skang duk dlm ICU... pas aku setel semua kerja aku..trus aku call jukie(adik kakza) ajak dier p skali.. kami ni satu skolah dulu..kawan rapat la.. dlm kul 4 lebih aku grak dari dungun ke HKT.. 5 lebih skit sampai(jalan jammed).. masuk trus ke wad.. terkejut bukan kepalang nengok kawan rapat cm tu..dengan wayar berserabut..dalam keadaan koma..astarfurullah...laailahaillallah..

Buat pengetahuan korang semua..pade mulanya dier sakit kaki.. lepas operation kaki...dier dh okay balik..kos tuk buat operation tu RM12k..mahal bukan kepalang..tapi untuk kebaikan kakak2,abang2 terpakse berbelanje lebih la skit.. so lpas baik..dh boleh jalan semua.. tetiba si yusman nie ngadu xleh nafas..cek2 sakit lame jadi balik..kene transfer ke hospital krajaan.. dari KMC(kuantan Medical Center)... masuk wad..then pagi td yusman berhenti bernafas... trus dikejarkn masuk icu..skang yusman hanya bergantung pada alat bantu pernafasan jerk... ubat yang high x dpt dgunakn krane kuman tu cm dh biase ngn ubat tu.. doc kate kemungkinan kuman yang ade dlm dbn nyer tu dh merebak smpai keotak n sluruh tubuh.. lailahaillallah.. tuk pengetahuan korang jgak..hati,peparu dan jantung yuman bernanah..akibat serangan kuman tersebut..kuman tu lebih aktif bila dier ade dlm badan pesakit yang ade diabetis(kencing manis) kerana gula yang terdapt dlm darah pesakit tu akan menguatkan lg kuman tersebut.. ubat yang dimasukkan berjaya melemahkn virus tu.. tp tuk seketika jerk nnt..bile kuman tu dh biase ngn ubat tu..kuman tu akn lebih kuat lg..mase tu la yang diperlukan yusman tuk lawan kuman tu mggunkan antibody ndier sndiri..jika berjaya..mean kuman tu x serang buah pinggang..then it's ok..more stable la..klu kuman tu kuat lg..ye akan serang bahagian otak dgn teruk lg..astarfirullahhhhh...

skang yusman tengah berjuang dengan menggunakan antibodynyer n d'bantu dengn ubatan.. 24hours jadi taruhan..kalau lepas 24hour nie..kne wait lg 2 hari..klu kuman mule srang buah pinggang...doc kate.............. same 2 la kite berdoa tuk yusman..smoga yusman dpt lawan kuman ter sebut.. dlm ICU tu aku curi snap gambo yusman tuk korang tengok... tuk kaktie..banyak kan bersabar dan jage kesihatan jugak..kesian aku nengok kaktie..dh x bermaya dh aku tengok..



Gambar yusman dlm keadaan kritikal...
YA ALLAH..TOLONG SELAMAT KN HAMBA MU INI...

3 comments:

aDuKa said...

sama2 doakan agar yusman sihat kembali.. amin..

chUNk said...

amin..
semoga dia cepat sembuh..

masviona said...

moga yusman kembali pulih..insyaallah.Amin